BELMAR LIBRARY RENOVATION

Enlighten Design Studio by BG Buildingworks - White Logo

The Belmar Library in Lakewood, Colorado places emphasis on inclusivity, lifelong learning, and sustainability. Drawing on community engagement, its renovation effectively reorganized the library’s floor plan, making the main service desk the central hub from which patrons can seamlessly access diverse library services. New areas are specifically designated for various activities such as quiet study, collaboration, and youth engagement. The entrance plaza was innovatively redesigned with inspiration by the Dutch “woonerf” or “living street” concept, fostering pedestrian safety and aesthetics. This renovation underscores Belmar Library’s dedication to a community-centered and eco-friendly approach.

The welcoming entry lobby was designed to be extremely flexible, serving several different functions from illuminating kiosks to community artwork and book displays. Linear direct/indirect pendants were implemented in the primary stack areas, to coordinate with the acoustical ceiling baffle design and also provide a cost-effective solution that both brightened the open ceiling and provided illumination for the stacks below. Lighting also contributed to the playful atmosphere of the Childrens’ zone, utilizing varying sizes of round recessed and pendant mounted light fixtures. On the exterior, the prominent clerestory windows glow at night using a concealed tapelight detail on the interior of the building.

TREEHOUSE KIDS’ ADVENTURE CENTER

Enlighten Design Studio by BG Buildingworks - White Logo

The Treehouse Kids’ Adventure Center in Snowmass Village is the perfect spot for kids to have fun and learn as well while sharing in mountain adventures. A first of its kind in the ski industry, The Treehouse combines childcare facilities with ski school programs and rentals in one place, giving families a consolidated space for kids and adults to love. The multi-level, 2,300 SF facility encompasses the great outdoors with Colorado-themed playrooms and licensed caregivers for kids as young as two months up to four years old.

Working with CCY Architects, BG’s scope of work included MEP consultation as well as lighting and acoustic design services for the treehouse portion of the building. The MEP consultation and acoustic design was for the arrival lobby and lounge, vestibule, ski storage, boot benches, and Eagle Peak. BG worked with the contractor-led design-build team on recommendations and design modifications to the existing mechanical and electrical service and distribution related to the new floor plan layout. Acoustically, BG developed a 3D acoustical model to maximize acoustical performance with the architectural and aesthetic components. In addition, the team developed design guidelines for sound isolation targets and suggested concepts to mitigate sound transmission.

In the arriving lobby and lounge, initial lighting design focused on identifying applicable codes, a design charrette was held, concept images and sketches relating to the design were created, and BG lighting designers presented recommendations to the project team. BG also addressed the emergency lighting and exit sign modifications and offered a complete luminaire schedule indicating types and locations and documentation for the lighting controls system. As an added service, BG consulted on the security system which included identification of proper camera placements. BG’s PM, Anna-Lisa Conners remarks on the importance of lighting on projects, “on site aiming has proven so very critical to the fruition of our designs. It is the icing on the cake, the final touch that brings cohesion and completion to our lighting design.” A perfect sentiment for the Treehouse project which transformed an important space.

LONE ROCK RETREAT

Destinations Design Studio Logo_White

BG worked with long-time architectural partner, Oz Architecture to develop this unique retreat in Bailey, CO that encourages visitors to reflect, reconnect, and reenergize. BG’s team provided a full suite of technical expertise for the seven-acre site. Spaces included a welcome center, guest cabins, a seminar building for daily group discussions, a lodge with social gather spaces, dining options, and a full-scale wellness facility with yoga/fitness/meditation, a sauna, and exterior hot springs-style hot tubs.

Enlighten Design Studio by BG Buildingworks - White Logo

Architectural lighting was closely coordinated with the interior and architecture teams to integrate with building elements and accent important features and finishes. Integrated LED lighting was used throughout, with LED retrofit lamps specified for all medium base socket decorative fixtures. Interior lighting power densities averaged approximately 50% better than code minimum.

ULERY’S LAKE LODGE

Destinations Design Studio Logo_White

Nestled in a region of Montana just south of Bozeman, Ulery’s Lake kisses up to Moonlight Basin outside of Big Sky. The area is part of the greater Yellowstone ecosystem and the private lake is surrounded by dense forest, tall pine trees, towering mountains, and looping trail system. At 7,625 feet, the alpine lake is neighbor to the new Ulery’s Lake Lodge, cabins, and duplexes. Completed in 2021, BG provided a gamut of services including MEP, lighting, technology, acoustics, and commissioning for the 15-acre site. Designed to support outdoor-oriented programming, the 62,000 SF lodge includes a restaurant, workout center, basketball court, gear outfitters, ski lockers, pool, rock climbing wall, indoor kids’ facility, and a bar. In addition to the guest lodge, the area has private residences as well as a collection of contemporary duplexes and cabins.

Enlighten Design Studio by BG Buildingworks - White Logo

This residential mixed use hospitality facility, tucked in moonlight basin Montana, houses a restaurant, retail, community room, kids room, gym and pool. 35,000 square feet of hospitality space allows patrons to relax, play and socialize should they want to venture down from their cozy rooms above. The intent of this facility is to create an atmosphere, in the middle of nowhere, to escape, recreate, and just enjoy one another. The architecture draws in natural elements, such as wood and stone, to blend with the surrounding nature in which it rests. Much of the lighting design was focused on enhancing these natural materials to accentuate the richness of the encompassing elements.

ASPEN ART MUSEUM

Museum trustees redeveloped the 30+ year-old Aspen Art Museum from an old, renovated power plant into a new building in the heart of downtown. BG provided an array of engineering and commissioning services for the new facility which has six climate-controlled galleries, spaces for educational workshops, and a performance theater. Additionally, the museum has numerous public amenities, including a rooftop garden and cafe.

Art preservation and energy savings were equally paramount and influenced how BG approached the project. The teams implemented strategies to regulate temperature, air pressure, and humidity control systems in 17,500 SF of sensitive gallery spaces while saving energy. Additional considerations included the design and installation of the primary HVAC and control systems in tight, inconspicuous areas while accommodating access for future operations and maintenance staff.

With an undeniably unique woven exterior, BG also supplied the technology services through the structured cabling systems throughout the building and speech reinforcement systems. The latter allows curators to communicate with patrons via microphone and assisted listening devices. An award-winning project, the museum is home to valuable contemporary art and BG designed security to encompass IP-based CCTV monitoring and recording, motion detection, and electronic access. Leading up to the opening in 2014, BG continued to provide additional support, facilitate team collaboration, and resolve issue to satisfy schedule needs.