NORTHSTAR FIRE STATION

HAYDEN PUBLIC LIBRARY

COLORADO SPRINGS UTILITIES CENTER

APGAR TRANSIT CENTER

SUBLETTE COUNTY LIBRARY

GRAND JUNCTION PUBLIC SAFETY BUILDING

EDDY COUNTY DETENTION CENTER

COPPER MOUNTAIN FIRE STATION

WEST VAIL FIRE STATION #3

In order to improve emergency response times, the Town of Vail commissioned a new fire station to serve the west areas of town. Energy efficiency, ease of system maintenance, and system longevity were key factors driving the MEP design.

The building includes housing to accommodate up to 12 firefighters as well as modern training facilities. Located right off of I-70, the facility is in a high-profile location near alternative transportation corridors and access points.

BG provided full design of the HVAC, plumbing, power, and lighting systems, as well as coordination between the commissioning agent, LEED champion, and other design consultants. BG provided coordination with the architect regarding building assemblies to help reduce building energy consumption. Additional areas of energy reduction were: efficient boiler system, low-flow plumbing fixtures, radiant in-floor heating, increased outside air ventilation, heat recovery ventilation, and energy-efficient lighting systems.

The firm’s design team along with other members of the project team worked to ensure that the project met the owner’s standards of LEED Gold Certification. BG also provided technology consulting services for the project, making sure that the facility would be a leader in the fire protection industry for years to come.

WAGNER PARK EDGE PAVILION

BG provided mechanical and electrical engineering design and construction contract administration services for a prominent exhibition pavilion and restrooms facility in Aspen’s Wagner Park, in the heart of downtown.

The facility incorporates 38 semi-transparent Building Integrated Photovoltaic (BIPV) panels into the roof structure, a new approach in the United States. At peak performance, the system generates upwards of 3 kilowatts of power, an excess of the building’s operating requirements. The excess is supplied back to the utility grid and credited to the owner’s account.

The design also incorporated various other resource-efficient features, including, radiant floor heating via a super-high-efficiency gas boiler, waterless urinals, and ultrasonic sensors to monitor and limit interior lighting and exhaust fan usage.