FOOTHILLS GOLF COURSE CLUBHOUSE RENOVATION

Enlighten Design Studio by BG Buildingworks - White Logo

Nestled amidst the breathtaking backdrop of the Rocky Mountains, the Foothills Golf Course, a renowned 36-hole public course with an array of facilities, embarked on an ambitious journey to revitalize its 1974-built clubhouse. BG worked, alongside JNS Architecture + Interior Design, to provide MEP, technology, and specialty lighting design services. Recognizing the clubhouse’s significance and the community’s evolving demands, the aim was to set a new benchmark for public clubhouse facilities.

The design brilliantly fuses sustainability with aesthetics, showcasing exposed heavy timber structures, glulam columns, beams, and roof decking, elevating the structure’s visual appeal. A salient feature is the clubhouse’s elevation above the 18th hole, ensuring uninterrupted panoramic views of the Front Range. This elevation masterfully doubles as a west-facing deck, channeling an amphitheater vibe and amplifying its capacity for large events. Augmenting the charm are expanded lounges with direct bar access, integrated shade structures, and a blend of indoor-outdoor spaces, catering to socialization and dining. The renovation stands as a testament to Foothills Golf Course’s commitment to enhancing the golfing experience, interweaving nature’s beauty with state-of-the-art design.

The lighting design is a meticulous blend of functionality, aesthetics, and the unique environmental considerations of the region. Recognizing Denver’s abundance of natural daylight, the clubhouse’s design incorporates large windows strategically positioned to capture panoramic views of the mountains and greens. Daylight floods the interior spaces, creating a seamless connection between the indoors and outdoors. The clubhouse’s architecture is accentuated using lighting to create visual interest and emphasize key design elements. Uplighting is used to draw the eye up, highlighting the building’s volume. The lighting plays a crucial role in encouraging visitors to unwind and socialize, enhancing the overall experience. The exterior lighting design considers safety and aesthetics, ensuring that pathways, parking areas, and entranceways are well-lit. Architectural elements, such as the clubhouse’s entry canopy, are gently illuminated to extend the welcoming ambiance beyond the interiors.

ELWAY’S RITZ-CARLTON

Enlighten Design Studio by BG Buildingworks - White Logo

Located in Downtown Denver inside of the Ritz-Carlton luxury hotel, Elway’s restaurant was remodeled to modernize the existing dining room, bar, and lounge. The new finishes complement the upgraded systems and provide guests with a warm and inviting experience. BG provided mechanical, electrical, plumbing, and lighting design for the project.

Interior lighting design renovations included the Bar, Chef’s Table, and Lounge. Care was taken to design the lighting to seamlessly tie into the existing so there was no distinction between the old and the new. Adjustable accent lighting was coordinated with artwork and detailed drawings were created to develop custom backlighting details

LONE ROCK RETREAT

Destinations Design Studio Logo_White

BG worked with long-time architectural partner, Oz Architecture to develop this unique retreat in Bailey, CO that encourages visitors to reflect, reconnect, and reenergize. BG’s team provided a full suite of technical expertise for the seven-acre site. Spaces included a welcome center, guest cabins, a seminar building for daily group discussions, a lodge with social gather spaces, dining options, and a full-scale wellness facility with yoga/fitness/meditation, a sauna, and exterior hot springs-style hot tubs.

Enlighten Design Studio by BG Buildingworks - White Logo

Architectural lighting was closely coordinated with the interior and architecture teams to integrate with building elements and accent important features and finishes. Integrated LED lighting was used throughout, with LED retrofit lamps specified for all medium base socket decorative fixtures. Interior lighting power densities averaged approximately 50% better than code minimum.

ULERY’S LAKE LODGE

Destinations Design Studio Logo_White

Nestled in a region of Montana just south of Bozeman, Ulery’s Lake kisses up to Moonlight Basin outside of Big Sky. The area is part of the greater Yellowstone ecosystem and the private lake is surrounded by dense forest, tall pine trees, towering mountains, and looping trail system. At 7,625 feet, the alpine lake is neighbor to the new Ulery’s Lake Lodge, cabins, and duplexes. Completed in 2021, BG provided a gamut of services including MEP, lighting, technology, acoustics, and commissioning for the 15-acre site. Designed to support outdoor-oriented programming, the 62,000 SF lodge includes a restaurant, workout center, basketball court, gear outfitters, ski lockers, pool, rock climbing wall, indoor kids’ facility, and a bar. In addition to the guest lodge, the area has private residences as well as a collection of contemporary duplexes and cabins.

Enlighten Design Studio by BG Buildingworks - White Logo

This residential mixed use hospitality facility, tucked in moonlight basin Montana, houses a restaurant, retail, community room, kids room, gym and pool. 35,000 square feet of hospitality space allows patrons to relax, play and socialize should they want to venture down from their cozy rooms above. The intent of this facility is to create an atmosphere, in the middle of nowhere, to escape, recreate, and just enjoy one another. The architecture draws in natural elements, such as wood and stone, to blend with the surrounding nature in which it rests. Much of the lighting design was focused on enhancing these natural materials to accentuate the richness of the encompassing elements.

VILLAGE AT NORTHSTAR

Destinations Design Studio Logo_White

The owner redeveloped the existing ski area base real estate into a much larger village setting, to include six new mixed-use buildings, a new plaza and main street, complete with hardscaping, landscaping, snowmelting, roads and site structures, an ice rink and cover structure, and various other associated and support structures. The development plan relocated and reconstructed the main gondola’s lower terminal building to accommodate the layout.

BG reviewed multiple systems within the development including:

  • Master planning and design
  • Mechanical, electrical, plumbing, fire protection engineering, lighting design, and building commissioning services
  • Central chiller and boiler plant design
  • Design consistent with ski resort/mountain architecture
  • Coordination with multiple consultants
  • LEED certification consulting
Enlighten Design Studio by BG Buildingworks - White Logo

Additionally, BG provided general lighting for the pedestrian scale poles throughout the plaza and next to entrances to illuminate mounted decorative fixtures, downlights or the lighting for the retail signage. For visual interest, the architecture was accented by either uplighting of the dormers or lighting of the copper roof.

The different levels of light provided the owner the different schedules for each category. To accomplish this type of control a centralized lighting relay system was provided. The master relay panel located in one building with slave relay panels located in others controlled the facility. All panels were interconnected via Cat. 5 cable and the master panel was programmed to turn on and off the different categories or override the program with a master switch.

For additional QA/QC, BG provided commissioning which included document review, installation verification, and staff training.

MONTAGE DEER VALLEY

Destinations Design Studio Logo_White

The luxury hotel includes a spa, fitness center, multiple dining facilities (including employee dining, casual dining, fine dining, wine bar, and wine cellar), convention facilities, bowling alley, swimming pool, and luxury guest rooms with jacuzzi tubs. The remaining resort spaces include condominiums, a parking garage, and a remote plant.

BG provided mechanical, electrical, and plumbing engineering, lighting design, and LEED championing services for this 12-story, high-rise, luxury hotel and condominium development in Deer Valley, Utah.

BG took a number of sustainable measures to meet LEED Silver certification. The team employed free cooling from cooling towers to reduce chiller usage, reduced commercial exhaust emissions, installed CO2 sensors to reduce outside air intake, reclaimed heat from boiler stacks for domestic hot water, and prepared the facility for the potential to preheat domestic hot water from cooling towers and chillers.

The exterior building skin is stone with Hardie board, batten, and shakes. The hotel consists of 173 guestrooms, a 35,000 SF spa and fitness center, a bowling alley and entertainment area, two restaurants, two ballrooms, and numerous retail, commercial and meeting spaces.

The upper six floors are dedicated to 81 condos and residences. There are two full-size swimming pools and a combination of indoor/outdoor spas. The event lawn extends from the first floor terrace with an expansive view of Empire Canyon and the Wasatch mountains.

THE WESTIN VERASA

Destinations Design Studio Logo_White

BG provided MEP and lighting design and construction contract administration services for this new resort and spa development in Napa Valley situated just across from the Wine Train, close to “old town.” The project includes 159 time-share condominiums and hotel rooms – each equipped with its own wine cooler, shell restaurant space, shell day-spa, an exterior pool, and garden.

Additionally, BG provided the design services for the hotels 75,000 square-foot parking structure, one of the more unique structures designed by the firm. From a mechanical systems stand point, the systems utilized, exhaust fans, Carbon Monoxide sensors, circulating fans, etc. which are basic systems but it was the implementation of the systems that made this structure unique. With the Westin being located adjacent to the Napa river and located on a bend in the river the entire site was located within a potential flood zone. Based on the Corp of Engineers direction, the below-grade parking structure was to be designed in a manner that in the event of a flood, the parking garage would become an integral part of the river. This required break away walls, inlet and outlet avenues for the water, as well as special precautions for the mechanical and electrical systems. All of the MEP systems had to be designed in a manner which allowed for either an easy break away or situated above the potential flood level in the garage.

BG was able to work with the design team to design the MEP systems that allowed for efficient building operations while providing the owner with risk mitigation in the event of a flood.