FOOTHILLS GOLF COURSE CLUBHOUSE RENOVATION

Enlighten Design Studio by BG Buildingworks - White Logo

Nestled amidst the breathtaking backdrop of the Rocky Mountains, the Foothills Golf Course, a renowned 36-hole public course with an array of facilities, embarked on an ambitious journey to revitalize its 1974-built clubhouse. BG worked, alongside JNS Architecture + Interior Design, to provide MEP, technology, and specialty lighting design services. Recognizing the clubhouse’s significance and the community’s evolving demands, the aim was to set a new benchmark for public clubhouse facilities.

The design brilliantly fuses sustainability with aesthetics, showcasing exposed heavy timber structures, glulam columns, beams, and roof decking, elevating the structure’s visual appeal. A salient feature is the clubhouse’s elevation above the 18th hole, ensuring uninterrupted panoramic views of the Front Range. This elevation masterfully doubles as a west-facing deck, channeling an amphitheater vibe and amplifying its capacity for large events. Augmenting the charm are expanded lounges with direct bar access, integrated shade structures, and a blend of indoor-outdoor spaces, catering to socialization and dining. The renovation stands as a testament to Foothills Golf Course’s commitment to enhancing the golfing experience, interweaving nature’s beauty with state-of-the-art design.

The lighting design is a meticulous blend of functionality, aesthetics, and the unique environmental considerations of the region. Recognizing Denver’s abundance of natural daylight, the clubhouse’s design incorporates large windows strategically positioned to capture panoramic views of the mountains and greens. Daylight floods the interior spaces, creating a seamless connection between the indoors and outdoors. The clubhouse’s architecture is accentuated using lighting to create visual interest and emphasize key design elements. Uplighting is used to draw the eye up, highlighting the building’s volume. The lighting plays a crucial role in encouraging visitors to unwind and socialize, enhancing the overall experience. The exterior lighting design considers safety and aesthetics, ensuring that pathways, parking areas, and entranceways are well-lit. Architectural elements, such as the clubhouse’s entry canopy, are gently illuminated to extend the welcoming ambiance beyond the interiors.

MODERA COOK STREET

Enlighten Design Studio by BG Buildingworks - White Logo

BG worked alongside partner, Oz Architecture, to develop the Modera Cook Street luxury apartment complex. Strategically located at the intersection of 2nd Avenue and Cook Street, this proposed five-story development boasts 110 residential units and accommodates 165 parking spaces, spanning 0.89 acres. BG’s team provided full MEP services for this complex, in addition to specialty lighting.

Specialty lighting services were provided for the amenity spaces, including lobby, fitness studio, and roof top terrace, as well as the units. As the sun sets, the rooftop bar and pool area come alive, bathed in thoughtfully placed lighting. The combination of large-scale custom lanterns and light columns, integrated with speakers, create a glamorous yet relaxed atmosphere. The low level illuminated seating areas, and gentle glow on lush landscapes encourage communal gathering. Three season outdoor living in Colorado provides a multitude of opportunities to create unique personal and community gathering spaces. Most of the units have large terraces that can be used for entertaining or a sense refuge from the city.

Intricate lighting details were carefully coordinated in the amenity spaces to seamlessly integrate with the architecture. Unique custom fixtures, developed by the interiors team, blend seamlessly with vertical linear lighting and hidden vertical cove lighting to highlight the unique architectural features. Linear lighting elements continue into the fitness and yoga areas, creating unique ceiling features that help to energize the space. Our commitment to a meticulous lighting design is evident in every element of these amenity spaces, setting a new standard for luxury living.

BELMAR LIBRARY RENOVATION

Enlighten Design Studio by BG Buildingworks - White Logo

The Belmar Library in Lakewood, Colorado places emphasis on inclusivity, lifelong learning, and sustainability. Drawing on community engagement, its renovation effectively reorganized the library’s floor plan, making the main service desk the central hub from which patrons can seamlessly access diverse library services. New areas are specifically designated for various activities such as quiet study, collaboration, and youth engagement. The entrance plaza was innovatively redesigned with inspiration by the Dutch “woonerf” or “living street” concept, fostering pedestrian safety and aesthetics. This renovation underscores Belmar Library’s dedication to a community-centered and eco-friendly approach.

The welcoming entry lobby was designed to be extremely flexible, serving several different functions from illuminating kiosks to community artwork and book displays. Linear direct/indirect pendants were implemented in the primary stack areas, to coordinate with the acoustical ceiling baffle design and also provide a cost-effective solution that both brightened the open ceiling and provided illumination for the stacks below. Lighting also contributed to the playful atmosphere of the Childrens’ zone, utilizing varying sizes of round recessed and pendant mounted light fixtures. On the exterior, the prominent clerestory windows glow at night using a concealed tapelight detail on the interior of the building.

BUCKSBAUM CAMPUS

Enlighten Design Studio by BG Buildingworks - White Logo

Nestled in the beautiful landscape of the Colorado Rocky Mountains, The Bucksbaum Campus of Aspen Music School is a testament to the harmonious integration of education and nature. Recognized as a top-tier teaching and performance institution, the school opens its doors to over 700 of the world’s finest music students every summer. In a quest to enhance this unique learning experience, the school endeavored to refurbish and redevelop its campus to better mesh with the natural landscape. The redesigned campus features two large orchestra rehearsal halls and a stunning cantilevered pavilion perched on the edge of a pond, acting as the centerpiece of the campus, while the studios and practice rooms blend with the hillside. The restoration of disturbed areas and the implementation of tree replacement strategies have created a cohesive community campus, delicately integrated into the natural environment and adjoining Aspen Country Day School campus. The ingenious design and utilization of the campus were recognized with a Merit Award for Design by ASLA Colorado, underscoring the Bucksbaum Campus’s status as a beacon of sustainable and integrated design.

The design of Bucksbaum campus was a collaboration to bring the visions established by the architect to life.  Each building had a unique design feature that set it apart from the other buildings on the campus.  BG worked closely with the architect to highlight these key features, while still meeting the needs of the space.

ASPEN MIDDLE SCHOOL

Enlighten Design Studio by BG Buildingworks - White Logo

The new, state-of-the-art middle school was built to accommodate Aspen’s growing demand for a classroom facility, and to reflect the community’s commitment to sustainability.

BG provided MEP and LEED commissioning services for the new facility. We implemented a number of measures to promote energy efficiency. Some of these included installing a transpired solar collector to pre-heat outside air, installing high-efficiency lighting systems with daylighting and occupancy control censors, solar shading and natural ventilation cooling design, high-efficiency condensing boilers, and more.

Aspen Middle School was the first school in Colorado to achieve LEED Gold Certification. It also won a 2009 ACEC Colorado Engineering Excellence Award. Additionally, the systems are operating at half the utility cost of the previous smaller building.

FOUR SEASONS VAIL CLOUD 9 RESIDENCE

Enlighten Design Studio by BG Buildingworks - White Logo

This luxury 5-bedroom private residence at the Four Seasons Vail boasts a large open dining/living/kitchen area with plenty of space for entertaining. BG provided lighting design services, from coordination of custom lighting details to keypad engravings and scene settings. Architectural lighting was designed to disappear, while enhancing the interior architecture and finishes. This allowed the modern decorative lighting to really make a statement.

Recessed adjustable accent lighting was used throughout to highlight artwork and provide task lighting at counter surfaces and sinks. BG performed art aiming studies to ensure that art accents were placed at the appropriate distance off the wall and the beam angle was appropriate for the artwork size. Concealed linear lighting was used to accentuate drapery, shelving, transitions, and stone finishes. Detailed elevations were provided to ensure that the linear lighting locations were well coordinated and easy for the contractor to understand. The lighting control system was carefully coordinated with the A/V integrator to incorporate shade control into the lighting keypads. Lighting scenes were also a critical part of the design, allowing the space to seamlessly transition from a bright daylight space to a moody nighttime scene.

 

TAOS SKI VALLEY – THE BLAKE RESIDENCES

Enlighten Design Studio by BG Buildingworks - White Logo

Visitors are drawn to the Taos Ski Valley to experience rich spiritual traditions, an artisan scene with a thriving pulse of music, and the raw, natural beauty of Taos, a storied town and home to the World Heritage Site’s Taos Pueblo. Founded more than 60 years ago, the awe inspiring surrounding to the area is home to The Blake Residences, a residential complex of 24 private homes located in the heart of the village.

BG worked with architectural partners Studio Southwest from Albuquerque and Hart Howerton from New York to provide lighting design for the 74,192 square foot building where the recessed lighting offers a warm color temperature throughout the residences to complement the warm finishes and highlight southwestern design elements. The residences are mere feet away from The Blake at Taos Ski Valley and renowned amenities including local shopping, distinctive cuisine, a mountain market which BG also worked on, and a new ice-skating rink. One, two, and three-bedroom options are available with fully equipped, high-end kitchens, and 24-hour service from on-call Hausmesiters to make guests visits extra special.

 

MASON MORSE

Destinations Design Studio Logo_White

BG provided mechanical, plumbing, electrical, and lighting systems design and construction administration services for the complete remodel and addition of the approximately 7,800 square foot existing commercial building located in downtown Aspen, Colorado. Existing exterior walls and floor structure remained while all existing mechanical, plumbing, electrical, lighting, and technology system were replaced. The interior stairs were enclosed with a fire-rated partition (no atrium).

Enlighten Design Studio by BG Buildingworks - White Logo

The lighting design approach included selecting luminaires with minimal profiles to maintain the clean lines of the architecture. Lighting was integrated into coves and wall slots to create visual interest, and the two-story stone wall was grazed with light from above and below to bring out the textural depth of the material.

ELWAY’S RITZ-CARLTON

Enlighten Design Studio by BG Buildingworks - White Logo

Located in Downtown Denver inside of the Ritz-Carlton luxury hotel, Elway’s restaurant was remodeled to modernize the existing dining room, bar, and lounge. The new finishes complement the upgraded systems and provide guests with a warm and inviting experience. BG provided mechanical, electrical, plumbing, and lighting design for the project.

Interior lighting design renovations included the Bar, Chef’s Table, and Lounge. Care was taken to design the lighting to seamlessly tie into the existing so there was no distinction between the old and the new. Adjustable accent lighting was coordinated with artwork and detailed drawings were created to develop custom backlighting details

TREEHOUSE KIDS’ ADVENTURE CENTER

Enlighten Design Studio by BG Buildingworks - White Logo

The Treehouse Kids’ Adventure Center in Snowmass Village is the perfect spot for kids to have fun and learn as well while sharing in mountain adventures. A first of its kind in the ski industry, The Treehouse combines childcare facilities with ski school programs and rentals in one place, giving families a consolidated space for kids and adults to love. The multi-level, 2,300 SF facility encompasses the great outdoors with Colorado-themed playrooms and licensed caregivers for kids as young as two months up to four years old.

Working with CCY Architects, BG’s scope of work included MEP consultation as well as lighting and acoustic design services for the treehouse portion of the building. The MEP consultation and acoustic design was for the arrival lobby and lounge, vestibule, ski storage, boot benches, and Eagle Peak. BG worked with the contractor-led design-build team on recommendations and design modifications to the existing mechanical and electrical service and distribution related to the new floor plan layout. Acoustically, BG developed a 3D acoustical model to maximize acoustical performance with the architectural and aesthetic components. In addition, the team developed design guidelines for sound isolation targets and suggested concepts to mitigate sound transmission.

In the arriving lobby and lounge, initial lighting design focused on identifying applicable codes, a design charrette was held, concept images and sketches relating to the design were created, and BG lighting designers presented recommendations to the project team. BG also addressed the emergency lighting and exit sign modifications and offered a complete luminaire schedule indicating types and locations and documentation for the lighting controls system. As an added service, BG consulted on the security system which included identification of proper camera placements. BG’s PM, Anna-Lisa Conners remarks on the importance of lighting on projects, “on site aiming has proven so very critical to the fruition of our designs. It is the icing on the cake, the final touch that brings cohesion and completion to our lighting design.” A perfect sentiment for the Treehouse project which transformed an important space.