BELMAR LIBRARY RENOVATION

Enlighten Design Studio by BG Buildingworks - White Logo

The Belmar Library in Lakewood, Colorado places emphasis on inclusivity, lifelong learning, and sustainability. Drawing on community engagement, its renovation effectively reorganized the library’s floor plan, making the main service desk the central hub from which patrons can seamlessly access diverse library services. New areas are specifically designated for various activities such as quiet study, collaboration, and youth engagement. The entrance plaza was innovatively redesigned with inspiration by the Dutch “woonerf” or “living street” concept, fostering pedestrian safety and aesthetics. This renovation underscores Belmar Library’s dedication to a community-centered and eco-friendly approach.

The welcoming entry lobby was designed to be extremely flexible, serving several different functions from illuminating kiosks to community artwork and book displays. Linear direct/indirect pendants were implemented in the primary stack areas, to coordinate with the acoustical ceiling baffle design and also provide a cost-effective solution that both brightened the open ceiling and provided illumination for the stacks below. Lighting also contributed to the playful atmosphere of the Childrens’ zone, utilizing varying sizes of round recessed and pendant mounted light fixtures. On the exterior, the prominent clerestory windows glow at night using a concealed tapelight detail on the interior of the building.

MASON MORSE

Destinations Design Studio Logo_White

BG provided mechanical, plumbing, electrical, and lighting systems design and construction administration services for the complete remodel and addition of the approximately 7,800 square foot existing commercial building located in downtown Aspen, Colorado. Existing exterior walls and floor structure remained while all existing mechanical, plumbing, electrical, lighting, and technology system were replaced. The interior stairs were enclosed with a fire-rated partition (no atrium).

Enlighten Design Studio by BG Buildingworks - White Logo

The lighting design approach included selecting luminaires with minimal profiles to maintain the clean lines of the architecture. Lighting was integrated into coves and wall slots to create visual interest, and the two-story stone wall was grazed with light from above and below to bring out the textural depth of the material.

TREEHOUSE KIDS’ ADVENTURE CENTER

Enlighten Design Studio by BG Buildingworks - White Logo

The Treehouse Kids’ Adventure Center in Snowmass Village is the perfect spot for kids to have fun and learn as well while sharing in mountain adventures. A first of its kind in the ski industry, The Treehouse combines childcare facilities with ski school programs and rentals in one place, giving families a consolidated space for kids and adults to love. The multi-level, 2,300 SF facility encompasses the great outdoors with Colorado-themed playrooms and licensed caregivers for kids as young as two months up to four years old.

Working with CCY Architects, BG’s scope of work included MEP consultation as well as lighting and acoustic design services for the treehouse portion of the building. The MEP consultation and acoustic design was for the arrival lobby and lounge, vestibule, ski storage, boot benches, and Eagle Peak. BG worked with the contractor-led design-build team on recommendations and design modifications to the existing mechanical and electrical service and distribution related to the new floor plan layout. Acoustically, BG developed a 3D acoustical model to maximize acoustical performance with the architectural and aesthetic components. In addition, the team developed design guidelines for sound isolation targets and suggested concepts to mitigate sound transmission.

In the arriving lobby and lounge, initial lighting design focused on identifying applicable codes, a design charrette was held, concept images and sketches relating to the design were created, and BG lighting designers presented recommendations to the project team. BG also addressed the emergency lighting and exit sign modifications and offered a complete luminaire schedule indicating types and locations and documentation for the lighting controls system. As an added service, BG consulted on the security system which included identification of proper camera placements. BG’s PM, Anna-Lisa Conners remarks on the importance of lighting on projects, “on site aiming has proven so very critical to the fruition of our designs. It is the icing on the cake, the final touch that brings cohesion and completion to our lighting design.” A perfect sentiment for the Treehouse project which transformed an important space.

ASCEND CANNABIS GROW FACILITY

Colorado is recognized as one of the leading pioneers in marijuana legalization and has made significant strides since the Medical Use of Marijuana Initiative (Amendment 20) kicked off in 2000 and recreational marijuana successfully passed in 2012 (Amendment 64) with sales opening in 2014. All jokes aside, Colorado’s cannabis industry is a blooming one where revenue exceeds more than $1.9 billion in 2020, growing more than $1.75 billion in 2019. Retail is often the face of the cannabis industry; however, storefronts are fueled by grow facilities across the state. Delineated by different classes or tiers, these facilities are licensed and heavily regulated; and many are in need of the professional services BG provides. Ascend Cannabis Grow Facility is located west of Pueblo in open rangeland. BG is working with the owners’ passion to operate the greenest grow facility with precision environmental controls. BG was retained by Economy Air-Conditioning & Heating, the mechanical sub-contractor, to help concept and design systems for the multi-building site – (10,000 SF existing building, 5,000 SF utility building, and 33,000 SF new cultivation building with a 13,000 SF indoor cultivation area and 20,000 SF of greenhouse space).

There were several challenges at the existing site including 1) limited electric utility service sized at 75kVA; 2) well water was near capacity and required filtration and treatment for optimal production; 3) gas heating systems were fed by propane tanks requiring frequent refilling; and 4) two diesel generators powered lighting systems that were intensive to maintain, operate, and failed often. The latter routinely damaged the components because of poor power quality. In the end, the environmental and lighting system failures caused potential costly and time-consuming detriment to the horticultural lifecycle. Expansion of the existing site to support larger operations required more water and a larger, more reliable energy source. Marrying the owner’s desires of a sustainable facility and solving existing conditions, BG served in a lead MEP design role. This included coordinating with a myriad of consultants, designers, equipment manufacturers, and vendors to develop a trigeneration system concept, which is where electric generation systems also provide heating and cooling, all from one source.

BG’s first step organized the existing and planned site loads for the Ascend Cannabis Grow Facility site, including future expansions, confirmed lighting operation cycles, and developed a power capacity study to determine site power requirements for a primary power source. The result was a megawatt, modular, power turbine array, with ability to expand in the future for additional array capacity. The turbine array is powered by compressed natural gas that is transported to the site. Array combustion gases utilize heat-exchanger stack recovery to generate heating hot water for building systems. Chilled water for building cooling systems is created by two hot-water-drive, absorption chillers to complete the trigeneration concept.

Plant power system reliability is provided within the modular array arrangement with a backup boiler and redundant pumping strategies. Power capacity is monitored and if it approaches peak, lighting systems will dim to reduce load on the array. The multiple chillers provide part capacity in the event of component failure, and the chilled water system is also equipped with integrated water-side economizing for pre-cooling of return water. Site water systems were enhanced with an additional well, and secondary treatment systems, configured for crossover (allowing partially treated water flow in the event of well or treatment system failure), and collected into on-site (treated) water storage tanks. The cleaned water is distributed to the building systems.

Inside the new, cultivation building, state-of-the-art environmental control systems allow temperature and humidity control. The LED lighting systems installed are controlled by light intensity, limiting power consumption. The indoor grow rooms a dedicated air handling unit located outside each room, capable of recirculation (for CO2 dosing) and economizing and direct exhaust. Destratification fans, with internal UV-c treatment clean the air and promote constant air motion to enhance plant growth. Smaller 4-pipe fan coils serve breeding rooms, maintained at negative pressure to the surrounding space similar to strategies used in hospital surgical rooms to minimize spread of contaminants.

CHRISTIANA BUILDING

SLIFER SMITH & FRAMPTON

SEVEN GENERATIONS OFFICE PARK

BURR OAK DESIGN CENTER

The new commercial office building in Oakridge Business Park is meant to serve as a showcase for energy-saving and environmentally sound building practices. Burr Oak achieved LEED Silver Certification.

BG provided commissioning services to a variety of systems in the building. The HVAC system will now save 20% of the energy consumed by a conventional building. Natural daylighting and dark sky, artificial lighting reduces light pollution in the space. Additionally, the windows are now operable for climate control, preferred parking for hybrid vehicles is in effect, and it’s now common practice to use communal bicycles for short distance errands.

The client saw an annual operating cost reduction of roughly $2,500. Total water use reduction is down 30%, resulting in annual water reduction of 75,000 gallons. Total energy use is down 20%.

SEAKR ENGINEERING

SEAKR Engineering, who designs and manufactures spacecraft solid state memory (SSSM) systems, contracted with BG to design a high-tech facility, to include offices and support and testing areas.

BG provided mechanical and electrical engineering design and construction administration services to provide a completely new HVAC system and electrical service to accommodate the needs for the new facility that was being modified to include the facility expansion next door to their existing facility. The MEP design included the infrastructure design to accommodate the new office area, support spaces, five Thermotron test chambers, and two vacuum test chambers.

BG coordinated with the manufacturer to determine the MEP needs for each piece of equipment so that the MEP systems could be designed to provide the systems need for this equipment.

The design for this project including the issuing of a set or 95% set of MEP drawings for the Clients review and approval and 100% Construction Drawings for plan review and bidding.

ROWLAND + BROUGHTON

Looking to capitalize on the historic character of downtown Denver, Rowland and Broughton (R+B) decided to remodel there current office space located at 1830 Blake street.

The property, originally built in 1892, was the longtime home of the E.B. Millar Coffee Company. After the iconic coffee company vacated the facility, the building was converted to commercial office space.

In 2013 R+B completed a full tenant build-out highlighting the historic building materials, two conference rooms, studio work spaces, and a library. BG provided mechanical, plumbing, electrical, lighting, and technology systems engineering design and construction administration services for the project.

In addition to the systems design work, BG provided LEED CI Commissioning Authority services for the office remodel. By providing a one-stop-shop for design and commissioning services, BG was able to simplify the entire construction process for the owner and transition from design through occupancy seamlessly, ultimately saving the client time and money.