FOOTHILLS GOLF COURSE CLUBHOUSE RENOVATION

PROJECT LOCATION

Denver, CO

MARKET SECTOR

Hospitality

SIZE

22,000 SF

SERVICES

Electrical

Plumbing

Lighting

Technology

Mechanical

Nestled amidst the breathtaking backdrop of the Rocky Mountains, the Foothills Golf Course, a renowned 36-hole public course with an array of facilities, embarked on an ambitious journey to revitalize its 1974-built clubhouse. BG worked, alongside JNS Architecture + Interior Design, to provide MEP, technology, and specialty lighting design services. Recognizing the clubhouse’s significance and the community’s evolving demands, the aim was to set a new benchmark for public clubhouse facilities.

The design brilliantly fuses sustainability with aesthetics, showcasing exposed heavy timber structures, glulam columns, beams, and roof decking, elevating the structure’s visual appeal. A salient feature is the clubhouse’s elevation above the 18th hole, ensuring uninterrupted panoramic views of the Front Range. This elevation masterfully doubles as a west-facing deck, channeling an amphitheater vibe and amplifying its capacity for large events. Augmenting the charm are expanded lounges with direct bar access, integrated shade structures, and a blend of indoor-outdoor spaces, catering to socialization and dining. The renovation stands as a testament to Foothills Golf Course’s commitment to enhancing the golfing experience, interweaving nature’s beauty with state-of-the-art design.

The lighting design is a meticulous blend of functionality, aesthetics, and the unique environmental considerations of the region. Recognizing Denver’s abundance of natural daylight, the clubhouse’s design incorporates large windows strategically positioned to capture panoramic views of the mountains and greens. Daylight floods the interior spaces, creating a seamless connection between the indoors and outdoors. The clubhouse’s architecture is accentuated using lighting to create visual interest and emphasize key design elements. Uplighting is used to draw the eye up, highlighting the building’s volume. The lighting plays a crucial role in encouraging visitors to unwind and socialize, enhancing the overall experience. The exterior lighting design considers safety and aesthetics, ensuring that pathways, parking areas, and entranceways are well-lit. Architectural elements, such as the clubhouse’s entry canopy, are gently illuminated to extend the welcoming ambiance beyond the interiors.