ULERY’S LAKE LODGE

PROJECT LOCATION

Big Sky, MT

MARKET SECTOR

Hospitality
Residential

SIZE

62,000 SF (Lake Lodge)

SERVICES

Acoustics

Mechanical

Commissioning

Electrical

Plumbing

Lighting

Technology

Nestled in a region of Montana just south of Bozeman, Ulery’s Lake kisses up to Moonlight Basin outside of Big Sky. The area is part of the greater Yellowstone ecosystem and the private lake is surrounded by dense forest, tall pine trees, towering mountains, and looping trail system. At 7,625 feet, the alpine lake is neighbor to the new Ulery’s Lake Lodge, cabins, and duplexes. Completed in 2021, BG provided a gamut of services including MEP, specialty lighting design, technology, acoustics, and commissioning for the 15-acre site.

Designed to support outdoor-oriented programming, the 62,000 SF lodge includes a restaurant, workout center, basketball court, gear outfitters, ski lockers, pool, rock climbing wall, indoor kids’ facility, and a bar. In addition to the guest lodge, the area has private residences as well as a collection of contemporary duplexes and cabins. The architecture draws in natural elements, such as wood and stone, to blend with the surrounding nature in which it rests. Much of the lighting design was focused on enhancing these natural materials to accentuate the richness of the encompassing elements.

Linear fixtures provide wayfinding light down the hallway, while a parade of beautiful, airy pendants call patrons to the bar.  The lamps were chosen specifically for proper glare control.  Soft fascia lighting highlights wood textures and creates depth against the darkness of the chairs. In the Kid’s Learning Center, cubbies are illuminated with a glowing tape light at the back of rounded niches, accentuating the shape and vibrant colors. In the Fitness Center, dual purpose acoustical light fixtures, alternating with acoustical fins help define workout areas to divide the space. Finally, in the retail area, track lighting provides ultimate flexibility, paired with a unique decorative pendant with a rope inspired design, which ties in with the climbing gym at the opposing end of the facility.

Previous slide
Next slide